Savjeti

Savjeti i tajne za lov liganja i sipa iz borodice

U lov liganja se ne ide glavom bez obzira kako to neki rade, i kad vidim kako bacaju sidro u more odmah dobijem ospice i idem što dalje.

Ne skosaje se tako kao da se nekome maše u pomoć ako se skosaje to se radi skroz lagano.

Tamo gdje je šporko dno umjesto varalice se stavlja olovo težine približno koliko je teška varalica.

Peškafondo od dna je u principu udaljen jedan paš, jer lignja nikada nije na dnu.

Na 50-60cm od peškafonda se montira zogulin ili vrtilica, na slijedećih 10-tak se montira još jedna izmedju te dvije vrtilice se montira plutajuća ribica na malu kopčicu, tako da se može promijeniti Ako se želi montirati još jedna ribica, doda se još jedan zogulin. Ribice se šetaju izmedju.

Sve to se može montirati i na način da se umjesto zogulina stave perlice sa prozirnim bužirom izmedju i jedna kratka prama kroz bužir do max. 5 cm. tako da se ribica ne petlja za glavni najlon.Sve to vrijedi isto za lov sipa, samo umjesto peškafonda ide olovo i udaljenost od olova do prvog ne prelaziti 40 cm.

Ne slažem se sa onima koji kažu da plima i oseka ne utječu na lov liganja. Utječu i te kako. Ako je vrh plime i prisutan je mjesec lignja popliva po površini. Ako mjeseca nema kako se spušta  lignja ide prema dnu, ako je mjesec moguće je da i dalje bude pri površini bez obzira na špuštanje mora. Ovisno o vremenu i poziciji izabrat ćemo mjesto odnosno dubinu za lov. Ovdje neću spominjati dubine zato jer lov na sjevernom jadranu, srednjem i južnom jadranu nije isti. Različita je konfiguracija terena. Svakako treba znati da lignja dolazi u sami kraj. Ljeti gdje ima kupača bit će dublje, a kasno u noć će opet doći u pliće. Ako se lovi ljeti bolje je tražiti pozicije gdje nema kupača. Takodjer se ne slažem sa onima koji kažu da lignja ne radi na kišu. I te kako radi. Ali zna i ne raditi isto što zna ne raditi  na buru.

Ako se lovi na vesla treba paziti da ne zapne i kontrolirati dubinu. Najlon je obično u desnoj ruci Lijevom rukom se vozi ili šija. Može i lagano u krug. Zavisi o kurentu. Ako joj se svidja ona će ga napasti ili je treba prevariti.

Ako se lovi na sidru treba naći na kojoj je dubini obično je to jedan paš od dna. Ako lignja diže peškafondo jednostavno treba spustiti ruku prema dolje. Ona će biti na njemu. Ako ga nije napala jednostavno treba imitirati bijeg u dubinu na način da se sa jednog paša udaljenosti od dna lagano sa obe ruke spusti do dna i ponovo vrati na istu poziciju ne skosavati nego malo pričekati.  Ona će sigurno biti na njemu. Može se loviti sa obje ruke, a moguće je jednu plutajuću ribicu baciti iza sebe ako ima kurenta. To zna biti vrlo efikasno.

Ako se lovi po danu ili velikom mjesecu boje varalica olovnih i plutajućih moraju biti: ljubičasta,pink,zelena ili tamno zelena kombinacija. To je zakon! S obzirom na područje sjeverni-srednji-južni jadran  moguće su i druge varijante.

Često se dogadja da se lignja meko spusti na peškafondo tako da se uopće ne osjeti ili se osjeti vrlo slabo. Tada se ne skosaje jer će je skosavanje odvratiti od napada. Može se samo mijenjati dubina prema površini  ili imitirati bijeg prema dnu.

Ako se dogodi kod namatanja motovila da je došla za njim skoro na površinu u večini slučajeva treba odmah  peškafondo vratiti natrag i ona bi trebala biti na njemu. Najprije se vrati do pola, ako nije napala onda se vrati na jedan paš od dna.

Lov velikih liganja zavisi o terenu, jer ima terena gdje nećete uloviti veliku lignju, a postoje tereni gdje možete očekivati kao da peškafondo zapne za dno ili kakvo kolo od auta i onda se pokrene. Nekad se opusti a nekad počne pumpati ne bi li se otkačila. Ako je velika ne riskirati sa izvlačenjem u brod. Treba je uhvatiti izmedju glave i tijela na površini i ubaciti u kantu.

Kad se lignja izvlači mala ili velika nije bitno, najlon treba uvijek biti zategnut, ne stajati. Najvažniji je prvi potez.

Na pošti se ne ostaje dugo ako ga nije ćapala.  Najviše 15 minuta ili se mijenja alat.

Žao mi je kad vidim da neki brzo odlaze jer se slabo lovi. Griješe, jer idu u veliku dubinu, a oni koji su u pliće nemaju očito pravi alat. U dublje se može stati jedan sat prije zalaska, a onda pliće.

Lignja je u kraju i često se neće bacit kad ste na sidru nego treba biti na veslima kad god je to moguće. Lignjolovci koji love po danu se možda neće složiti sa ovim. Ne mogu opisati lov liganja po danu, ne lovim po danu. Zato ću zamoliti moje kupce sa sjevernog jadrana koji kupuju varalice za dan da mi kažu kako oni  pa ću dodati opis u narednim danima.

Ako lignja nikako ne radi, a može se ići na vesla osim svih ostalih trikova treba veslati lagano naprijed, nije važno ako je peškafondo u mraku, vidi ona njega jako dobro i ne skosavati samo provjeravati dubinu da ne zapne i ponekad desnim ili lijevim veslom zašijati jedan put lagano i kod tog pokreta skosati lagano ali čvrsto.

Još jedan savjet za one koji ne znaju a drugi ne žele otkriti tajnu.Lovi se odlično neko vrijeme, i onda lagano ali sigurno opada ulov. Osjetit ćete da je ona tu ali neće da ga uhvati, nego ga gura, diže ili ga trza tako da možete pomisliti  kako je to neka riba a to je ona. U tom slučaju treba mijenjati peškafondo drugih boja, za koji mislite da bi lovio u tim uvjetima koje imate, i nastavak lova je zagarantiran.

Kad zviježđe “velika kola” ili “Veliki medvjed” dodje u zenit ako je vedra noć to se lipo vidi, možete slobodno smotat tunju, spremit kaić, ugasit feral i lagano doma jer vam se neće sigurno bacit ni jedna pa da vam je peškafondo od zlata. 

Dilema

Ima lignjolovaca koji vole loviti sa štapom iz brodice, bilo da love na plutajuće ribice, samo peškafondo ili kombinacija. Nisam nikada lovio sa štapom iako sam vidjao takve situacije. Nemam ništa protiv takvog lova, ali smatram da se sa štapom ne mogu isvesti trikovi koji se mogu napraviti iz ruke. Lov sa štapom po kurentu može biti efikasan, ali kad treba biti na sidru za to nisam siguran da je to dobro. 

Mislio sam puno manje napisati ovih savjeta a znam da još nisam napisao sve.  Neki kažu da je dosadno loviti ispod ferala ali se sa njima ne slažem.  Nikad lov na feral nije dosadan. Razumijem da je dosadan kad se slabo lovi.